Čo je vlastne biblický Jehovov deň!

13. júla 2023, strazca, Biblia Budúcnosť

Podľa biblického slovníka spoločnosti Strážna veža, Jehovov deň sa definuje ako: Zvláštne časové obdobie, nie 24 hodín, kedy sa Jehova aktívne prejavuje proti svojim nepriateľom a v prospech svojho ľudu. Po vykonaní Božieho rozsudku nad bezbožnými Jehova víťazí nad svojimi odporcami počas tohto „dňa“. Je to tiež čas záchrany a vyslobodenia pre spravodlivých, deň, v ktorom je sám Jehova vysoko vyvýšený ako Najvyšší. Je to teda dvojitým spôsobom jedinečný a výlučne Jehovov veľký deň!

Apoštol Ján bol zvlášť privilegovaný na to, aby pod inšpiráciou napísal všetko, čo sa v tomto súdnom dni Jehovu Boha, teraz už súdnom dni nášho Pána, Ježiša Krisat udeje! Pod inšpiráciou písal: “Pod vplyvom ducha som sa dostal do Pánovho dňa a počul som za sebou silný hlas, ktorý znel ako zvuk trúbky a hovoril: ‚Čo vidíš, napíš do zvitku a pošli siedmim zborom: do Efezu, Smyrny, Pergamu, Tyatíry, Sárd, Filadelfie a Laodicey‘.“ – Zjavenie 1:10, 11.

Prečo je tento deň nášho Pána Ježiša Krista “dvojitým spôsobom jedinečný a výlučne Jehovov veľký deň”? Pretože podľa princípu stanoveného pod inšpiráciou apoštola Petra, Boží súd začína od Božieho domu (1. Petra 4:17). Začne druhým príchodom Ježiša Krista, oddelí zlého pomazaného otroka a vyhodí ho von zo svojho Kresťanského zboru pomazaných. Verný otrok bude zapečatený a oslávený a tak sa splní očakávanie “celého stvorenia”:

“Lebo tvorstvo túžobne očakáva zjavenie Božích synov. Veď tvorstvo nebolo podrobené márnosti z vlastnej vôle, ale z vôle toho, ktorý ho podrobil márnosti a zároveň predložil nádej, že tvorstvo bude raz oslobodené z ľudského otroctva porušenosti a získa slávnu slobodu Božích detí. Veď vieme, že celé tvorstvo až dodnes spolu stená a trápi sa v bolesti…Ale aj my…túžobne očakávame prijatie za synov, oslobodenie od svojich tiel na základe výkupného. – Rimanom 8:19-22.

To znamená, okrem mnohých iných biblických detailov, že biblický Jehovov deň alebo teraz už deň nášho Pána Ježiša Krista je v podstate opakovanie v princípu Jehovovho dňa z prvého storočia, ktorý začal v roku 66 n.l. a skočil zničením Jeruzaléma a jeho impozantného chrámu na uctievanie Jehovu boha, v roku 70 n.l. Rímskymi légiami, presne ako predpovedal prorocky sám Ježiš Kristus so vzťahom na Boží dom!