Ako Strážna Veža manipuluje ovečky!

6. januára 2024, strazca, Nezaradené

Gaslighting alebo mentálna manipulácia (alebo aj mentálne zneužívanie) je pojem, ktorý sa v posledných rokoch dostal do módy v najrozšírenejších formách, viac ako v celej minulej histórii ľudstva! Je odvodený z minulej britskej divadelnej hry, neskôr sa adaptoval na populárny hollywoodsky film s názvom Gaslight. Tu je len malá ukážka, ako mnohé odborné časopisy a knihy, vrátane časopisu Psychológia Dnes definuje termín gaslighting:

“Gaslighting je taktika, pri ktorej osoba, či entita, aby získala viac moc a kontrolu, prinúti obeť spochybniť svoju realitu. Funguje to oveľa lepšie, ako si možno myslíte. Ktokoľvek môže byť náchylný na gaslighting (či mentálnu manipuláciu) a je to bežná technika zneužívateľov, diktátorov, narcisov a vodcov kultov. Robí sa to pomaly, takže si obeť ani neuvedomuje, ako veľmi jej vymyli mozog. A napríklad vo filme Gaslight (1944) manžel manipuluje svoju ženu až do takej miery, že ona si myslí, že stráca rozum“!

Dôvod prečo sa nazýva gaslighting alebo mentálna manipulácia je ten, že manipulátor postupne, postupne stlmoval osvetlenie plynových žiaroviek v ich dome a zároveň nútil manželku, aby si predstavovala, že to má všetko len vo svojej mysli. Ale s ohľadom na vyššie uvedené je potrebné položiť si otázku, či Strážna Veža mentálne osvecuje alebo mentálne manipuluje Jehovových svedkov? Tu si zoberme do úvahy, čo ale Psychológia Dnes uvádza ako 11 varovných príznakov mentálneho manipulovania. Prvý: Hovoria nehorázne klamstvá!

Vieš, že je to vyložená lož. Napriek tomu vám hovoria túto lož s rovnou tvárou. Ale prečo sú to také do očí bijúce lži? Pretože vytvárajú precedens. Akonáhle vám povedia obrovské klamstvo, nie ste si istí, či to niečo, čo vám hovoria, je pravdivé. Cieľom je udržať vás v nestabilite a neprítomnosti. Jeden z hlavných manipulátorov je člen súčasného vedúceho zboru svedkov Jehovových! Stephen Lett!

https://www.jw.org/en/library/videos/#en/mediaitems/StudioTalks/pub-jwb-090_2_VIDEO