Založ si blog

Jezábel a Babylon v knihe Zjavenie

Paul Duff (Who Rides the Beast?) upozorňuje na päť paralel medzi prorokyňou Jezábel z Tyatiry (Zjavenie 2:20) a veľkým mestom neviest, Veľkým Babylonom (Zjavenie 17:5). 

„Po prvé, Achabova manželka bola kráľovnou – kráľovstva Izrael v deviatom storočí pred Kristom; kráľovské označenie „Babylon“ v 17. kapitole by pripomenulo izraelskú kráľovnú. 

Po druhé, bola spájaná so sexuálnou promiskuitou v Hebrejských písmach, ako aj v neskoršej židovskej tradícii, rovnako ako je „Babylon“ v tomto texte obviňovaný z porneie. 

Po tretie, okrem porneie, z ktorej bola obvinená, sa kráľovná Jezábel previnila aj preliatím krvi Božích prorokov (pozri 1. Kráľov 18:3-4; 13). V tomto zodpovedá krvilačnej smilnici zo Zjavenia 17, ktorá je opitá ‚krvou svätých a krvou Ježišových svedkov‘. 

Po štvrté, množstvo narážok na Eliáša na iných miestach v Apokalypse by tiež poukazovalo na postavu Jezábel v tejto pasáži, keďže v biblických rozprávaniach bol Eliáš nepriateľom kráľovnej Jezábel. 

Po piate, skutočnosť, že mäso ‚Babylonu veľkého‘ je pohltené v 17:16, pripomína osud izraelskej kráľovnej Jezábel (1 Kráľ 21:23-24), ktorej telo zjedli mrchožrúti. 

Samozrejme, kráľovná Jezábel by sa tiež ľahko objavila v mysliach Jánových čitateľov, pretože autor už túto postavu uviedol do textu tým, že označil svojho rivala prezývkou „Jezábel“. 

V dôsledku toho sa zdá byť celkom zrejmé, že text vyzýva čitateľov, aby uvažovali o nemravnej prorokyni ‚Jezábel‘ v súvislosti s ‚Veľkým Babylonom‘ v Apokalypse 17:5.

Pridajte k tomu to: Jezábel je kráľovnou Týru a prepych Babylonu je opísaný výrazmi odvodenými od Ezechielovho odsúdenia Týru:

“A Jehova ku mne prehovoril znovu: ‚Syn človeka, zaspievaj nad Týrom žalospev. Povedz Týru: ” Tvoje bohatstvo, tvoj tovar…tvoj koniec bude náhly a hrozný, zanikneš naveky’.” Ezechiel 27:1-36.

Strážna Veža sa priznáva k bludom – 3

02.08.2024

V prvom rade si pozrime na synonymá výrazu “blud”. Po prvé sa tomu všeobecne rozumie ako mylný názor alebo omyl. Po druhé, v náboženstve sa vzťahuke na herézu. Po tretie, aj psychiatria používa výraz blud v zmysle duševnej poruchy. A po štvrté sa môže vzťahovať na blúdenie alebo blúznenie. Zoberme si postupne jeden výraz slova “blud” po druhom a postupne. Tretí [...]

Strážna Veža sa priznáva k bludom – 2

26.07.2024

V prvom rade si pozrime na synonymá výrazu “blud”. Po prvé sa tomu všeobecne rozumie ako mylný názor alebo omyl. Po druhé, v náboženstve sa vzťahuke na herézu. Po tretie, aj psychiatria používa výraz blud v zmysle duševnej poruchy. A po štvrté sa môže vzťahovať na blúdenie alebo blúznenie. Zoberme si postupne jeden výraz slova “blud” po druhom a postupne. Druhý [...]

Strážna Veža sa priznáva k svojim bludom!

19.07.2024

V prvom rade si pozrime na synonymá výrazu “blud”. Po prvé sa tomu všeobecne rozumie ako mylný názor alebo omyl. Po druhé, v náboženstve sa vzťahuke na herézu. Po tretie, aj psychiatria používa výraz blud v zmysle duševnej poruchy. Ale po štvrté sa môže vzťahovať na blúdenie alebo blúznenie. Zoberme si postupne jeden výraz slova “blud” po druhom a postupne . Prvý [...]

mokraď, Čičmany

„Vzkriesená“ mokraď v Čičmanoch začína opäť fungovať. Nadšenci ju oživili v čase dlhotrvajúceho sucha

16.09.2024 08:00

Podmáčané lúky a slatiny sa v minulosti pravidelne kosili, no v súčasnosti sú často opustené. Takúto zanedbanú mokraď si všimli v Čičmanoch, kde si dobrovoľníci „vyhrnuli rukávy“ a pomohli jej.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj naliehavo žiada západné zbrane: Potrebujeme 14 brigád, nevyzbrojili sme ani štyri

16.09.2024 06:20

Potrebujeme 14 brigád, aby sme boli pripravení. Ale až doteraz sme z balíčkov západnej pomoci nemali výbavu ani pre štyri, uviedol Zelenskyj.

Poľsko, počasie, záplavy

ONLINE: Stredná Európa ešte nie je za vodou, búrka Boris ďalej vyčíňa. Obetí je už osem, v Česku štyria nezvestní

16.09.2024 06:00, aktualizované: 07:51

Najsilnejšie zrážky síce boli v strednej Európe zrejme počas víkendu, ale v postihnutých štátoch stále hrozia povodne.

Dunaj / Bratislavský hrad / Počasie / Ďážď /

Vrchol povodní ešte príde, Dunaj do stredy stúpne nad deväť metrov. Vláda avizuje, že preplatí škody za zaplavený majetok

16.09.2024 06:00

Krízový štáb zároveň vyzýva občanov, aby aj napriek zlepšeniu počasia boli opatrní

strazca

Strážca odpovedá: “Prichádza ráno, ale aj noc.” - Izaiáš 21:12.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 111049x
Priemerná čítanosť článkov: 1424x

Autor blogu

Kategórie