Založ si blog

Ako Strážna Veža manipuluje ovečky!

Gaslighting alebo mentálna manipulácia (alebo aj mentálne zneužívanie) je pojem, ktorý sa v posledných rokoch dostal do módy v najrozšírenejších formách, viac ako v celej minulej histórii ľudstva! Je odvodený z minulej britskej divadelnej hry, neskôr sa adaptoval na populárny hollywoodsky film s názvom Gaslight. Tu je len malá ukážka, ako mnohé odborné časopisy a knihy, vrátane časopisu Psychológia Dnes definuje termín gaslighting:

“Gaslighting je taktika, pri ktorej osoba, či entita, aby získala viac moc a kontrolu, prinúti obeť spochybniť svoju realitu. Funguje to oveľa lepšie, ako si možno myslíte. Ktokoľvek môže byť náchylný na gaslighting (či mentálnu manipuláciu) a je to bežná technika zneužívateľov, diktátorov, narcisov a vodcov kultov. Robí sa to pomaly, takže si obeť ani neuvedomuje, ako veľmi jej vymyli mozog. A napríklad vo filme Gaslight (1944) manžel manipuluje svoju ženu až do takej miery, že ona si myslí, že stráca rozum“!

Dôvod prečo sa nazýva gaslighting alebo mentálna manipulácia je ten, že manipulátor postupne, postupne stlmoval osvetlenie plynových žiaroviek v ich dome a zároveň nútil manželku, aby si predstavovala, že to má všetko len vo svojej mysli. Ale s ohľadom na vyššie uvedené je potrebné položiť si otázku, či Strážna Veža mentálne osvecuje alebo mentálne manipuluje Jehovových svedkov? Tu si zoberme do úvahy, čo ale Psychológia Dnes uvádza ako 11 varovných príznakov mentálneho manipulovania. Prvý: Hovoria nehorázne klamstvá!

Vieš, že je to vyložená lož. Napriek tomu vám hovoria túto lož s rovnou tvárou. Ale prečo sú to také do očí bijúce lži? Pretože vytvárajú precedens. Akonáhle vám povedia obrovské klamstvo, nie ste si istí, či to niečo, čo vám hovoria, je pravdivé. Cieľom je udržať vás v nestabilite a neprítomnosti. Jeden z hlavných manipulátorov je člen súčasného vedúceho zboru svedkov Jehovových! Stephen Lett!

https://www.jw.org/en/library/videos/#en/mediaitems/StudioTalks/pub-jwb-090_2_VIDEO

Hanba na väčšinu členov Strážnej Veže!

04.05.2024

Význam tejto vety-príslovia je uvedomenie si, že ste prepadli rovnakému triku alebo klamstvu dvakrát, a mali by ste vedieť, že ste ho mali identifikovať aj druhýkrát a vyhnúť sa oklamaniu sa! Zoberme si príklad zo života: Príde k vám cudzinec a prosí vás o pár eurov. Tvrdí, že prišiel o prácu, a tak zúfalo potrebuje peniaze. Keď ho ľutujete, dáte mu, o čo žiada. [...]

Kto uvidí prichádzať Ježiša Krista!

15.04.2024

Ale už na samom začiatku v poslednej knihe Biblie, Zjavenie, Ježiš Kristus cez svojho anjela a apoštola Jána informuje obrazne, že kto ho uvidí v jeho druhom príchode pred koncom sveta: “Pozrite, prichádza s oblakmi a uvidí ho každý, aj tí, ktorí ho prebodli. Všetky národy zeme budú nariekať kvôli nemu. Áno, amen.” – Zjavenie 1:7. Teraz ale amätajme, že táto [...]

Dávajte pozor a neustále bdejte!

30.03.2024

Keď Ježiš Kristus sedel na Olivovom vrchu oproti Jeruzalemskému chrámu, Peter, ale i Jakub, Ján a Andrej sa ho súkromne opýtali, kedy bude jeho druhý príchod a čo bude znamením, že to všetko speje ku koncu? Kristová čiastočná odpoveď: “Dávajte pozor a bdejte, lebo neviete, kedy príde určený čas…lebo neviete, kedy príde pán domu, či večer, alebo o polnoci, alebo [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Sondáž predikuje účasť v eurovoľbách na úrovni 40 %, ochotných prísť je 62 % Slovákov

10.05.2024 12:05

Naopak, určite by sa eurovolieb nezúčastnilo deväť percent opýtaných a skôr nie ďalších 15 %.

Taiwan, David Nan-yang Lee

Taiwanský predstaviteľ: Z nášho zastúpenia vo WHO by získala aj Čína

10.05.2024 12:02

Taiwan by sa rád zapojil ako pozorovateľ do práce Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA), ktoré sa stretne v dňoch 27. mája až 1. júna.

Húsíovia / Jemen /

Jemenskí povstalci chceli uniesť loď. Obrancovia po nich spustili streľbu a plavidlo ubránili

10.05.2024 11:45

Napadnutá loď a jej posádka sú vraj v bezpečí a smerujú do svojho ďalšieho prístavu podľa plánu, dodala UKMTO.

Polícia / Hasiči / Dopravná nehoda /

V Turčianskom Ďure sa stala vážna dopravná nehoda, cesta je neprejazdná

10.05.2024 11:30

Po zrážke viacerých motorových vozidiel je cesta neprejazdná.

strazca

Strážca odpovedá: “Prichádza ráno, ale aj noc.” - Izaiáš 21:12.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 89255x
Priemerná čítanosť článkov: 1352x

Autor blogu

Kategórie