Založ si blog

Protiobrazy biblických predobrazov dnes

Strážnej veži z 15. septembra 1950 bola uvedená definícia, čo je „predobraz“ a čo „protiobraz“. Podľa nej predobraz je osoba, situácia alebo vec, ktorá predstavuje niečo dôležitejšie v budúcnosti. Ale protiobraz je osoba, situácia alebo vec, ktorú symbolizuje predobraz. Predobraz teda možno nazvať aj symbolom a protiobraz realitou. Príklad z čias proroka Jeremiáša:

“Pri jeruzalemských prorokoch som videl veľmi hrozné veci, lebo dopúšťajú sa cudzoložstva a chodia vo falošnosti…a všetci sa stali pre mňa podobní Sodome a jeho obyvatelia podobní Gomore.“ Jeremiáš 23:14. Áno, títo proroci čiže učitelia boli sami po mravnej stránke veľmi zlým príkladom a v skutočnosti povzbudzovali ľudí k takému istému konaniu!

Preto inšpirovaná správa učeníka Jakuba varuje dnešných uctievateľov Jehovu Boha: “Nechcite byť všetci učiteľmi, moji bratia, lebo veď viete, že budeme prísnejšie súdení.”Jakub 3:1. Príklad z knihy Jeremiáša je len jeden z nekonečných biblických príkladov predobrazov a protiobrazov! Preto apoštol Pavol píše, že história starovekého Izraela sa bude opakovať – Rimanom 15:4!

Prorocký význam mena Sofoniáša v SZ!

22.09.2024

“Hľadajte Jehovu, všetci mierni zeme, vy, ktorí dodržiavate jeho spravodlivé zákony. Usilujte sa o spravodlivosť, buďte mierni. Pravdepodobne i vy budete ukrytí v deň Jehovovho hnevu.” – Sofoniáš 2:3. Tento staroveký izraelský prorok, ktorého meno v hebrejčine znamená “Jehova skryl alebo tiež Jehova schoval ako svoj poklad”, poukazoval na to, že len vďaka [...]

Jezábel a Babylon v knihe Zjavenie

18.08.2024

Paul Duff (Who Rides the Beast?) upozorňuje na päť paralel medzi prorokyňou Jezábel z Tyatiry (Zjavenie 2:20) a veľkým mestom neviest, Veľkým Babylonom (Zjavenie 17:5). „Po prvé, Achabova manželka bola kráľovnou – kráľovstva Izrael v deviatom storočí pred Kristom; kráľovské označenie „Babylon“ v 17. kapitole by pripomenulo izraelskú kráľovnú. Po [...]

Strážna Veža sa priznáva k bludom – 3

02.08.2024

V prvom rade si pozrime na synonymá výrazu “blud”. Po prvé sa tomu všeobecne rozumie ako mylný názor alebo omyl. Po druhé, v náboženstve sa vzťahuke na herézu. Po tretie, aj psychiatria používa výraz blud v zmysle duševnej poruchy. A po štvrté sa môže vzťahovať na blúdenie alebo blúznenie. Zoberme si postupne jeden výraz slova “blud” po druhom a postupne. Tretí [...]

Miloš Zeman, Robert Fico

Zeman vítal gratulantov k svojej osemdesiatke, medzi prvými boli Fico s Kaliňákom

28.09.2024 16:14

Bývalý český prezident Miloš Zeman, ktorý bol ako v Česku prvý zvolený v priamej voľbe, oslavuje v sobotu 80 rokov.

Medveď hnedý

Medveď behá v parku v Trenčianskych Tepliciach, upozorňuje polícia

28.09.2024 15:46

"V miestnom parku v Trenčianskych Tepliciach bol oznámený výskyt medveďa hnedého, ktorý mal vybehnúť z lesa do potoka," uvádza polícia.

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž

Nemocnice a lekári sa pripravujú na chrípkovú sezónu, situáciu zhoršuje covid. Kde sa dá zaočkovať a ako kombinovať vakcíny?

28.09.2024 15:00

V októbri sa "oficiálne" začína chrípková sezóna, ale nárast prípadov respiračných ochorení lekári a nemocnici evidujú už od začiatku septembra

Andrej Danko

Tomáš: Danko bude útočiť na Hlas, kým nedostane funkciu. SNS tvrdí, že len kritizuje Tomášovu zlú legislatívu

28.09.2024 14:50

Erik Tomáš označil stupňujúce sa útoky SNS smerom k Hlasu za dôsledok urazenosti Andreja Danka, že nedostal post predsedu NR SR.

strazca

Strážca odpovedá: “Prichádza ráno, ale aj noc.” - Izaiáš 21:12.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 112927x
Priemerná čítanosť článkov: 1429x

Autor blogu

Kategórie