Založ si blog

Kľúče k pochopeniu knihy Zjavenie!

“Toto je zjavenie, ktoré dal Boh Ježišovi Kristovi, aby ukázal svojim otrokom, čo sa má zakrátko stať. A Ježiš poslal svojho anjela, prostredníctvom ktorého predložil zjavenie v symbolických obrazoch jeho otrokovi Jánovi.” – Zja. 1:1.

Symbolické obrazy, biblické drámy alebo prorocké predobrazy alebo aj ilustrácie nájdeme v celej Biblii nekonečné množstvo, ktoré nám môžu pomôcť pochopiť “hlboké Božie veci“ (1. Korinťanom 2:10), ktoré Boh zjavil svojim prorokom (Zjavenie 22:9).

Zoberme si jeden príklad z knihy Zjavenie, kapitola 11 a verš osemnásty: “Lenže národy sa rozhnevali a prišiel tvoj hnev a určený čas súdiť mŕtvych a odmeniť tvojich otrokov prorokov a svätých a tých, ktorí sa boja tvojho mena, malých i veľkých, a zničiť tých, ktorí ničia zem.“

Aby sme pochopili biblický výraz “zem”, musíme sa vrátiť na samý začiatok Biblie: “A keď sa pravý Boh pozrel na zem, videl, že je plná skazenosti a násilia. Boh videl, že zem je skazená. Všetci ľudia na zemi žili zvrátene.” – 1. Mo. 6:11, 12.

Mojžiš tu opisuje potomkov Adama a Evy, ktorí pod vplyvom padlých anjelov a ich obrovských impotentných synov morálne skazili obyvateľov hovoriacich jednou rečou, akoby jeden národ hovoriaci jedným jazykom pred potopou Noácha.

Takže výraz “zem” v knihe Zjavenie sa vzťahuje na Boží duchovný národ žijúci v čase druhého príchodu Ježiša Krista, hovoriaci akoby jednou “rečou”, jednou biblickou pravdou, ľud žijúci vo všetkých národoch sveta, uctievajúci Jehovu Boha!

Hanba na väčšinu členov Strážnej Veže!

04.05.2024

Význam tejto vety-príslovia je uvedomenie si, že ste prepadli rovnakému triku alebo klamstvu dvakrát, a mali by ste vedieť, že ste ho mali identifikovať aj druhýkrát a vyhnúť sa oklamaniu sa! Zoberme si príklad zo života: Príde k vám cudzinec a prosí vás o pár eurov. Tvrdí, že prišiel o prácu, a tak zúfalo potrebuje peniaze. Keď ho ľutujete, dáte mu, o čo žiada. [...]

Kto uvidí prichádzať Ježiša Krista!

15.04.2024

Ale už na samom začiatku v poslednej knihe Biblie, Zjavenie, Ježiš Kristus cez svojho anjela a apoštola Jána informuje obrazne, že kto ho uvidí v jeho druhom príchode pred koncom sveta: “Pozrite, prichádza s oblakmi a uvidí ho každý, aj tí, ktorí ho prebodli. Všetky národy zeme budú nariekať kvôli nemu. Áno, amen.” – Zjavenie 1:7. Teraz ale amätajme, že táto [...]

Dávajte pozor a neustále bdejte!

30.03.2024

Keď Ježiš Kristus sedel na Olivovom vrchu oproti Jeruzalemskému chrámu, Peter, ale i Jakub, Ján a Andrej sa ho súkromne opýtali, kedy bude jeho druhý príchod a čo bude znamením, že to všetko speje ku koncu? Kristová čiastočná odpoveď: “Dávajte pozor a bdejte, lebo neviete, kedy príde určený čas…lebo neviete, kedy príde pán domu, či večer, alebo o polnoci, alebo [...]

Izrael Palestína Gaza Rafah Evakuácia

Izrael vyzval na ďalšie evakuácie na východe Rafahu, aj na severe Pásma Gazy

11.05.2024 12:23

Podľa odhadov izraelskej armády už oblasť Rafahu opustilo 300 000 Palestínčanov.

polárna žiara, aurora borealis

Nebeské divadlo tancujúceho svetla. Polárnu žiaru videli ľudia aj nad Slovenskom. Zopakuje sa v noci?

11.05.2024 12:00

Slovákom sa naskytol v noci zriedkavý pohľad na polárnu žiaru.

Záchranka / Sanitka / Ambulacia /

Zábava sa skončila tragédiou. V Bratislave sa viacero ľudí zrejme otrávilo drogami, jeden muž neprežil

11.05.2024 10:57

Záchranári prijali v noci viacero volaní zo spoločenskej akcie vo Vlčom hrdle, pri ktorých bolo podozrenie na intoxikáciu drogami.

nehoda autobusu, rakúsko

Vážna nehoda slovenského autobusu v Rakúsku: Zranilo sa desať ľudí, traja ťažko

11.05.2024 10:39

Vodič vo vysokej rýchlosti narazil do betónovej zábrany oddeľujúcej jazdné pruhy v úseku, kde sa uskutočňujú práce na ceste.

strazca

Strážca odpovedá: “Prichádza ráno, ale aj noc.” - Izaiáš 21:12.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 89379x
Priemerná čítanosť článkov: 1354x

Autor blogu

Kategórie