Založ si blog

Kľúče k pochopeniu knihy Zjavenie!

“Toto je zjavenie, ktoré dal Boh Ježišovi Kristovi, aby ukázal svojim otrokom, čo sa má zakrátko stať. A Ježiš poslal svojho anjela, prostredníctvom ktorého predložil zjavenie v symbolických obrazoch jeho otrokovi Jánovi.” – Zja. 1:1.

Symbolické obrazy, biblické drámy alebo prorocké predobrazy alebo aj ilustrácie nájdeme v celej Biblii nekonečné množstvo, ktoré nám môžu pomôcť pochopiť “hlboké Božie veci“ (1. Korinťanom 2:10), ktoré Boh zjavil svojim prorokom (Zjavenie 22:9).

Zoberme si jeden príklad z knihy Zjavenie, kapitola 11 a verš osemnásty: “Lenže národy sa rozhnevali a prišiel tvoj hnev a určený čas súdiť mŕtvych a odmeniť tvojich otrokov prorokov a svätých a tých, ktorí sa boja tvojho mena, malých i veľkých, a zničiť tých, ktorí ničia zem.“

Aby sme pochopili biblický výraz “zem”, musíme sa vrátiť na samý začiatok Biblie: “A keď sa pravý Boh pozrel na zem, videl, že je plná skazenosti a násilia. Boh videl, že zem je skazená. Všetci ľudia na zemi žili zvrátene.” – 1. Mo. 6:11, 12.

Mojžiš tu opisuje potomkov Adama a Evy, ktorí pod vplyvom padlých anjelov a ich obrovských impotentných synov morálne skazili obyvateľov hovoriacich jednou rečou, akoby jeden národ hovoriaci jedným jazykom pred potopou Noácha.

Takže výraz “zem” v knihe Zjavenie sa vzťahuje na Boží duchovný národ žijúci v čase druhého príchodu Ježiša Krista, hovoriaci akoby jednou “rečou”, jednou biblickou pravdou, ľud žijúci vo všetkých národoch sveta, uctievajúci Jehovu Boha!

Protiobrazy biblických predobrazov – úvod

22.06.2024

V minulosti sa v publikáciách SV často hovorilo o predobrazoch a protiobrazoch, ale v posledných rokoch sa to stáva len zriedkavo. Prečo je to tak dnes? V Strážnej veži, z 15. septembra 1950 bola uvedená definícia, čo je „predobraz“ a čo „protiobraz“. Ale podľa nej predobraz je osoba, situácia alebo vec, ktorá predstavuje niečo dôležitejšie v budúcnosti. [...]

Protiobrazy biblických predobrazov dnes

21.06.2024

V Strážnej veži z 15. septembra 1950 bola uvedená definícia, čo je „predobraz“ a čo „protiobraz“. Podľa nej predobraz je osoba, situácia alebo vec, ktorá predstavuje niečo dôležitejšie v budúcnosti. Ale protiobraz je osoba, situácia alebo vec, ktorú symbolizuje predobraz. Predobraz teda možno nazvať aj symbolom a protiobraz realitou. Príklad z čias proroka [...]

Pomaly začínajú búrky proti Strážnej Veži!

02.06.2024

Celosvetovo začínajú symbolické “dažde” vo forme súdnych procesov proti praktikám Strážnej Veži a jej samozvanému takzvanému “vedúcemu zboru”, ktorí napriek svojim opakovaným tvrdeniam, že “nie sú inšpirovaní ani neomylní a robia chyby”, vyžadujú od svojich členov absolútnu poslušnosť (2. TEs. 2:4). Ale v súčasnosti sa už začína spĺňovať staroveké [...]

Benjamin Netanjahu

Fáza intenzívnych bojov proti Hamasu sa blíži ku koncu, vyhlásil izraelský premiér Netanjahu

23.06.2024 21:20

Ukončenie fázy intenzívnych bojov v Gaze umožní rozmiestnenie väčšieho počtu izraelských síl pri severnej hranici Izraela s Libanonom.

Hory / Turistika /

Poľská turistka uviazla v ťažkom teréne vo Vysokých Tatrách, noc prečkala v horách

23.06.2024 20:05

Keďže 49-ročná žena disponovala vybavením na núdzové bivakovanie a po dohode s ňou, že je schopná prečkať noc v horách, záchrannú akciu odložili.

mimoriadne1, mim1, streľba, vražda, prepadnutie, zbraň, náboj, výstrel, nábojnica

V ruskom Dagestane sa strieľalo, horeli synagógy. Zomrelo šesť policajtov a pravoslávny kňaz

23.06.2024 18:28, aktualizované: 20:20

Dagestanský prezident Sergej Melikov uviedol, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.

blesk. búrka

Silné búrky si počas víkendu vyžiadali v Poľsku najmenej troch zranených

23.06.2024 18:07

Záchranné zložky mali takmer 2 200 zásahov len v priebehu soboty, keď museli zasahovať pri zaplavených cestách či budovách.

strazca

Strážca odpovedá: “Prichádza ráno, ale aj noc.” - Izaiáš 21:12.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 72
Celková čítanosť: 98702x
Priemerná čítanosť článkov: 1371x

Autor blogu

Kategórie